Τα εσπεριδοειδή του Κάμπου

 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
(Ακολουθούν δραστηριότητες, που υλοποιήθηκαν, καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς,μέσα στα πλαίσια μελέτης του συγκεκριμένου προγράμματος).
 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
 

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Δημιουργία εννοιολογικού χάρτη με το ψηφιακό εργαλείο midomo που αναφέρεται στα εσπεριδοειδή και στην περιοχή του Κάμπου.
κλικ στην εικόνα
 
Τα παιδιά κάνουν περιήγηση στο χάρτη και παίρνουν πληροφορίες τόσο για την περιοχή, όσο και για τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή.Παράλληλα γίνεται ανίχνευση των πρότερων γνώσεων των νηπίων για το θέμα.
 
 
ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ
Χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο και με τη μηχανή αναζήτησης google βρίσκουμε εικόνες για τα εσπεριδοειδή (δέντρα και φρούτα).
 
 
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Με αυτές τις εικόνες δημιουργούμε με το ψηφιακό εργαλείο slideboom, ψηφιακή παρουσίαση στην οποία επεμβαίνουμε διαδραστικά.
(κλικ στην εικόνα)
-Ζωγραφίζουμε φρούτα (δημιουργία και έκφραση, εξάσκηση λεπτής κινητικότητας)
-Μετράμε φρούτα (μαθηματικά)
-Δραστηριότητες γλώσας 
-Κυκλώνουμε αρχικό γράμμα
-Γράφουμε το όνομα του φρούτου
Οι δραστηριότητες συνεχίζονται ανάλογα με το ενδιαφέρον των παιδιών .Επίσης τα νήπια έχουν τη δυνατότητα να εξασκούνται και να παίζουν και κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων στη γωνιά του ηλεκτρονικού υπολογιστή, όποτε το επιθυμούν.
 
 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
Μαζί με τα παιδιά τυπώνουμε τις εικόνες για τα εσπεριδοειδή που είχαμε βρει για να δημιουργήσουμε την ψηφιακή παρουσίαση και φτιάχνουμε πίνακα αναφοράς για τα εσπεριδοειδή του Κάμπου.
 
 
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 
Με το λογισμικό καλιτεχνικής έκφρασης Tuxpaint ζωγραφίζουμε εικόνες εσπεριδοειδών και γράφουμε στην επιφάνεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή (εξασκώντας την λεπτή κινητικότητα) ή πληκτρολογούμε την ονομασία τους, χρησιμοποιώντας τις καρτέλες από τον παραπάνω πίνακα αναφοράς.
 
 
 
 Επίσης ενθαρρύνονται να εκφραστούν εικαστικά χρησιμοποιώντας όχι μόνο το πινέλο για να ζωγραφίσουν αλλά κα τις άλλες δυνατότητες καλλιτεχνικής έκφρασης που παρέχει το λογισμικό, όπως σφραγίδες, μαγικά, κτλ.
 
 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
Με το ψηφιακό εργαλείο δημιουργίας ιστοριών storybird, δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά στον ηλ. υπολογιστή ένα ψηφιακό παραμύθι με θέμα τα εσπεριδοειδή του Κάμπου, που το ονομάζουμε " Η Πορτοκαλένια του Κάμπου".
 
Τα νήπια έχοντας εξασκηθεί και  στο παρελθόν με αυτού του είδους τη δραστηριότητα επιλέγουν τις εικόνες από την επιφάνεια του λογισμικού, τις βάζουν σε σειρά και δημιουργούν το παραμύθι, με τη βοήθεια της νηπιαγωγού, όποτε αυτό είναι απαραίτητο.
Το εκτυπώνουμε και το χρησιμοποιούμε στη δανειστική βιβλιοθήκη και στις καθημερινές δραστηριότητες της τάξης μας.
 
Το παραμύθι βρίσκεται στην παρακάτω διεύθυνση
 
 
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ

Την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου επισκεφθήκαμε το ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου. Εκεί παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Στα περιβόλια με τις Εσπερίδες¨, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που υλοποιούμε τη φετινή χρονιά στο νηπιαγωγείο μας.

 

Στο παρακάτω ψηφιακό βιβλίο αποτυπώνονται οι δραστηριότητες του προγράμματος που παρακολουθήσαμε.

 

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ "ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΑΓΑΠΗ"

Διαβάζουμε το βιβλίο " Γλυκόξινη αγάπη" και κατασκευάζουμε μάσκες πορτοκαλιών και λεμονιών, για να το δραματοποιήσουμε.

 

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Ζωγραφίζουμε ένα περιβόλι με πορτοκαλιές

 

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Ζωγραφίζουμε τα εσπεριδοειδή και προσπαθούμε να γράψουμε το ονομά τους

 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ KIDSPIRATION

Με το λογισμικό kidspiration παίζουμε παιχνίδια μαθηματικών στον υπολογιστή.

Χωροχρονικές σχέσεις (Τοποθετώ τα εσπεριδοειδή στα δέντρα).

Αρίθμηση (Μετρώ τα φρούτα σε κάθε δέντρο και τοποθετώ τον κατάλληλο αριθμό).

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Παρόμοια μαθηματική δραστηριότητα κάνουμε και συμβατικά.

Μετράμε πορτοκάλια

Πρόσθεση με πορτοκάλια

 

ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αναμίξεις χρωμάτων (κόκκινο+κίτρινο=πορτοκαλί), (μπλε+κίτρινο=πράσινο)

Ζωγραφική με πινέλο

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Φιάχνουμε πορτοκαλάδα και την πίνουμε μαζί με το πρωινό μας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ CITRUS ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ  

Στα πλαίσια του Προγράμματος Περιβαλλοντική Εκπαίδευσης, στις 28 Μαϊου, επισκεφθήκαμε το κτήμα Citrus στον Κάμπο της Χίου, όπου ξεναγηθήκαμε, είδαμε το περιβόλι με τα άνθη και τους καρπούς του, μάθαμε και γνωρίσαμε τα δέντρα, τα φυτά αλλά και τα ζώα που μπορεί να υπάρχουν μέσα σε ένα κτήμα, κάναμε ένα ταξίδι στο χρόνο με την επίσκεψή μας στο μουσείο των εσπεριδοειδών και παίξαμε πολλά ωραία παιχνίδια στην αυλή. Τέλος δοκιμάσαμε τα υπέροχα προϊόντα που παράγονται από τα εσπεριδοειδή,που οι υπεύθυνοι του κτήματος μας πρόσφεραν!